Components

Arduino MEGA-ADK:

L'Arduino MEGA ADK és una placa electrònica basada en el Atmega2560. Té una interfície de sistema principal USB per connectar amb els telèfons basats en Android, basat en el MAX3421E IC. Compta amb 54 pins digitals d'entrada / sortida (dels quals 15 es poden utilitzar com a sortides PWM), 16 entrades analògiques, 4 UARTS (ports sèrie de maquinari), un 16 MHz oscil·lador de cristall, una connexió USB, un connector d'alimentació, una capçalera ICSP, i un botó de reinici.


Arduino UNO:

L'Arduino UNO és una placa electrònica basada en el ATmega328P. Compta amb 14 pins digitals d'entrada / sortida (dels quals 6 es poden utilitzar com a sortides PWM), 6 entrades analògiques, un cristall de quars de 16 MHz, una connexió USB, un connector d'alimentació, una capçalera ICSP i un botó de reinici.


Mòdul Bluetooth HC-06:

El mòdul Bluetooth HC-06 pot ser considerat en el nostre projecte com l'oïda del nostre robot, ja que escolta a qualsevol ordre emesa per bluetooth. Depenent de l'ordre rebuda és ignorada o obeïda per un o ambdós Arduinos.
El component consta de quatre potes, dues per l'activació d'aquest i dues més. La primera per la rebuda de senyal i la segona per l'enviament. En el nostre cas la segona es troba connectada però no és funcional ja que en cap moment hem cercat la comunicació Arduino-Mòbil sinó al revés, Mòbil-Arduino com a comandament.
Ha sigut un dels components que més problemes ens ha ocasionat i aquests són totalment recollits a la pàgina de problemes.


Motors DC:

Un motor DC és un motor elèctric que treballa amb corrent continu, és el motor més senzill i n'hi ha de molts tipus. Consisteix bàsicament en un nucli metàl·lic rotatiu, envoltat de xapes i bobinats que, al passar el corrent, s'imanten i fan girar les planxes magnètiques del rotor, alternant els pols contínuament i aconseguint la rotació del rotor i, en conseqüència, de l'eix solidari a aquest. Desenvolupa molta velocitat i poca força, raó per la qual és necessària la utilització de reductores en el nostre projecte. A més a més, un motor d'aquest tipus rep corrent per una de les dues entrades i gira en un sentit, però, al rebre-la per l'altre, gira en sentit contrari. Això no es pot canviar si no fos pels inversors de gir, com l'integrat L293-D.


Circuit integrat L293-D:

El circuit integrat L293-D és un micro-xip de setze potes al qual es poden connectar fins a dos motors independents de corrent continu. Aquest integrat en concret funciona a una tensió de 5V, subministrada per les plaques Arduino. Aquest voltatge activa el funcionament del xip, que regula una alimentació exterior de 12V, invertint el sentit de gir dels motors i regulant el voltatge que els arriba, interferint en la seva velocitat de rotació. En el nostre projecte el circuit integrat és controlat pel MEGA, amb cent possibles velocitats i direccions, combinant ambdós motors i respectives reductores.
 

Reductores:

Una reductora és un sistema, usualment d'engranatges que es destina al control de la velocitat d'un motor. Amb la reducció de les rodes dentades, o sigui la transmissió de radi petit a radi més gran, aconseguim disminuir les elevades velocitats de rotació dels motors de gir continu i augmentar el seu parell motor, la força exercida.

Ventiladors:

Un ventilador correspon a un motor acoblat a diversos àleps com una turbina destinada a agitar o moure aire i, en conseqüència, crear un corrent, majoritàriament i en el nostre cas, destinat a la refrigeració.
En el nostre projecte n'utilitzem dos, connectats a un relé que els alimenta amb un voltatge de 12V.


Relé:

Un relé és un mecanisme elèctric que acciona un interruptor o un commutador, en el nostre cas un interruptor de dos posicions, NO i NT. Està compost per un electroimant que al ser activat amb voltatge atreu una petita palanca metàl·lica que modifica l'estat d'un circuit extern, cosa que permet el control de circuits elèctrics amb voltatge o intensitat molt més alts o, fins i tot, de corrent altern a continu o a l'inrevés. L'electroimant consisteix en una petita bobina que, al rebre voltatge, es magnetitza i du a terme l'acció esperada.
En el nostre cas el relé té cinc potes, dues posicions. Funciona a 5V i obre i tanca l'alimentació dels ventiladors que reben 12V de corrent continu.
Cal destacar que a la pàgina problemes també hi podem trobar aquest component degut al trencament de dues de les seves potes.
Piezo:

Un piezo és un component elèctric, més en concret un brunzidor elèctric, que produeix un so de brunzit al rebre pulsacions elèctriques i gràcies a això emet diferents freqüències audibles. Aquestes freqüències poden classificar-se en les notes musicals i qualsevol so derivat. El valor de cada freqüència es troba a la pàgina pitches.h que forma part del programa inclòs a ambdues plaques.
Aquest piezo en concret també consta d'un petit transistor que el regula, evitant el seu mal funcionament juntament amb una resistència específica.
En el nostre projecte emet un brunzit cada cop que rep una ordre d'un dels interruptors, efectuant un so diferent per a l'encesa o l'apagat dels components o peces de codi.


Díodes LED:

Un díode LED o díode emissor de llum és un component electrònic semiconductor destinat a l'emissió de llum. Quan el corrent elèctric travessa el seu circuit en un únic sentit, aquest es polaritza i emet llum. Els espectres que pot emetre es troben des de l'ultraviolat a l'infraroig, passant per la llum visible blanca i tots els seus colors.
El circuit semiconductor es troba encapsulat en una coberta de plàstic resistent, tant sigui de color com transparent, ja que no influeix en el color de l'espectre de llum emès. Aquesta té un costat pla, el càtode i una pota més llarga, l'ànode, per indicar la polaritat.
Operen d'1,5 a 2,2 V, de 10 a 20 mA pels vermells i entre 20 i 40 mA per la resta.
Podem trobar LEDs de tot tipus, entre ells els d'alta lluminositat, els que nosaltres utilitzem per a l'il·luminació del nostre projecte. Cal destacar que tot i ser més cars que les bombetes usuals, tenen una vida útil més llarga i un consum energètic més reduït, a més a més de ser menys contaminants.
Resistències:

Una resistència es tracta d'un component que segueix el principi de la Llei d'Ohm. La resistència és igual al voltatge dividit per la intensitat. La seva resistència és utilitzada per evitar el pas de corrent excessiu per un circuit, reduint el voltatge o la intensitat, depenent de la seva aplicació.
En el nostre projecte es resistències eviten la destrucció del LEDs pels 5V que reben, disminuint-los fins al valor òptim. També n'usem per evitar el pas del corrent íntegrament a través del piezo i el muntatge de les resistències LDR, que en necessiten una per fer-ne d'oposició, ja que al col·locar-se juntes condueixen el corrent cap a l'analògic de les plaques o cap a GND o terra.


Resistències LDR:

Una resistència LDR és un dispositiu electrònic semiconductor que al rebre llum varia la seva oposició al pas del corrent o, el que és el mateix, la seva resistència elèctrica. La cèl·lula superior d'aquesta estan majoritàriament compostes per sulfur de cadmi, que al rebre amplies gammes de llum, varia la seva resistivitat.
En el nostre cas n'usem dues i la mitja de valors que aporten ens serveix per calcular automàticament l'il·luminació necessària del robot.


Sensor Temp36:

El sensor Temp36 és un sensor electrònic que depenent de la temperatura, regula el pas de voltatge cap al sensor analògic de l'Arduino. En aquest cas es tracta d'un simple termòmetre que arriba de -50 a 250ºC. L'aplicació del sensor al projecte era l'accionament automàtic dels ventiladors però pel trencament d'una de les potes, això no ha sigut possible tot i que al programa es troba incorporat.
Per a més informació, a la pestanya problemes podem trobar-hi la desafortunada trobada amb el Temp36. 


dul ultrasònic HC-SR04:

El mòdul ultrasònic HC-SR04 és un sensor de proximitat proporcional capaç de mesurar distàncies d'entre 2 i 400 cm, o sigui, fins a 4 metres.
El sensor d'ultrasons consta de dos cilindres que contenen dues petites membranes. La primera és anomenada Trig i du a terme una vibració ultrasònica que creua l'espai i, en rebotar contra una superfície, torna al segon cilindre del sensor, conegut com a Echo, que la transforma en senyal elèctric. Depenent del temps d'espera, es calcula una distància mitja i és la que l'Arduino rep, en el nostre cas el MEGA. Si la senyal es perd, es determina el màxim rang, o sigui, quatre metres.
En el nostre cas l'utilitzem per l'espontània modificació de direcció per tal d'evitar un impacte a menys de deu centímetres.






Interruptor:

Un interruptor és un aparell de comandament senzill i bàsic, que consisteix en l'obertura o tancament d'un circuit. Al accionar-se el circuit canvia d'estat, alterant la continuïtat del corrent i activant o desactivant el mateix circuit. En el nostre projecte l'utilitzem pel tall de l'alimentació cap als components. Quan s'activa tot entra en funcionament i, quan es desactiva, tot entra en repòs, evitant alhora qualsevol curtcircuit. En aquest cas es tracta d'un commutador de dues posicions, o sigui que permet l'elecció del pas del corrent, però com no ens interessava, l'hem utilitzat com a interruptor On/Off.




Estany:

L'estany es el material més comú utilitzat per a la soldadura tova, per això l'hem usat en el nostre projecte per tal d'unir les connexions metàl·liques dels components electrònics i mantenir-les en contacte. L'estany es un metall conductor amb un punt de fusió relativament baix, cosa que permet fondre'l i solidificar-lo d'una manera relativament fàcil. Tot i no ser un component electrònic, hem cregut convenient incloure'l a la pàgina de components.